Skip to content

FUNDADOR

Joan Baucells Pujol

Va néixer a Malla (Barcelona) el 9 de gener del 1923. Després de finalitzar els estudis de veterinària el 1947 a la Facultat de Saragossa, va exercir com a titular a Sant Hipòlit de Voltregà a partir del 1948.

L’entorn de pagès en què es va criar el va forjar: humil, pacífic però treballador, lluitador, perfidiós, difícil d’abatre, i amb gran afecte a la gent del món agrari.

El seu objectiu principal va ser lluitar per la millora social i econòmica de la gent del camp. En la seva actuació hi ha dues premisses: no donar per perduda la batalla abans de lluitar i actualitzar de manera permanent els coneixements.

Aconsegueix èxits en algunes malalties considerades incurables en el seu entorn, com ara la “Hematúria dels poltres nounats”.

A la dècada dels 60, considera la situació econòmica del sector porcí molt favorable tot i l’amenaça de la PPA. Amb les xerrades i l’exemple estimula el increment de la producció porcina. Ràpidament el cens dels municipis del Voltreganès arriba a més de 10.000 truges reproductores amb l’engreix d’unes 150.000 caps a l’any.

Col·labora en la introducció de les races genètica millorades Europees. El 1974, juntament amb 127 ramaders, creen la granja de genètica “Les Feixes” amb 1200 truges de raça pura Landrace que posteriorment creuen amb Large White, obtenint així truges de reposició de qualitat per als socis.

La millora genètica té unes exigències nutritives per poder aprofitar el seu potencial productiu. Joan Baucells es va formar intensament com a nutricionista tot iniciant a la comarca la suplementació amb vitamines i microminerals per equilibrar les dietes del bestiar.

Amb el seu cosí Ramon Baucells, van crear Pinsos Baucells SA, d’on n’és el responsable de la gestió tècnica (sanitat, nutrició i producció). Busca una empresa lleugera, competitiva i directa al ramader. El seu eslògan va ser “l’únic pinso que es ven sol”, per la seva qualitat i preu i sense necessitat d’estructura comercial. Van obtenir un ràpid creixement i van ser l’empresa líder en la seva àrea durant dècades.

Al costat dels ramaders, el 1984 crea l’ADS Voltregà, que és pionera en el control de la PPA i un model d’èxit en la millora sanitària de les explotacions de porcí. Va ser el seu veterinari responsable fins a l’any 2009.

Promou la creació del sindicat “Ramaders i Pagesos de Catalunya” i es fa responsable de la secció de porcí. Va aconseguir l’adhesió del 90% dels ramaders del Voltreganès.

Participa com a ponent en diferents fòrums de diàleg agrari en l’àmbit comarcal de Catalunya i Espanya, tot difonent principalment la importància de la participació i resposabilització dels ramaders en la lluita sanitària i la implementació de sistemes objectius i independents de pesatge i classificació de les canals porcines.

Participa en la implantació de l’”Escola Familiar Agrària Quintanes”, la qual està dedicada a la formació de futurs ramaders, especialment dels seus fills per garantir la continuïtat de les explotacions familiars, la qual cosa farà augmentar la formació i modernització del sector. Va ser professor a temps parcial i membre del consell de direcció d’aquesta escola durant diversos anys.

Sent una gran estima al reconeixement del sector que el va distingir amb les següents plaques commemoratives:

  • ADS Voltregà
  • Ramaders i Pagesos de Catalunya
  • Veterinaris de la Comarca
  • Escola Familiar Agrària Quintanes
  • Caixa de Manlleu

Així mateix, a les distincions oficials:

  • 1982 – Medalla del Mèrit Agrícola, concedida pel Ministeri d’Agricultura de Madrid
  • 1983 – Medalla de l’Agricultura Catalana, concedida per la Conselleria d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.
  • 1988 – Medalla d’Homenatge del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, per la seva trajectòria professional.
  • 1997 – Medalla President Macià, concedida pel Govern de la Generalitat.

 

Fermall d’Or, la seva esposa Núria i els nostres cinc fills; nobles, honrats, amb preocupació social i un gran respecte pels altres, “una gran joia per a mi”.